skip to Main Content
Hardlopen

Beginnen met hardlopen

Hardlopen is een makkelijke manier om een goede conditie op te bouwen. Je kunt namelijk je deur uit stappen en gaan hardlopen. Wil jij nou beginnen met hardlopen en heb je er een beetje hulp bij nodig? In dit blog lees je alles wat je moet weten wanneer je begint met hardlopen.

Rustig beginnen

Het stomste wat kan gebeuren wanneer je net het hardlopen hebt opgepakt is dat je een blessure krijgt. Hardlopen is heel blessure gevoelig en het is belangrijk dat je blessures voorkomt. Door het hardlopen rustig op te bouwen kan je lichaam wennen aan de schokken dat het krijgt tijdens het hardlopen. Voeg daarom in het begin vooral stukjes toe voor wandelen. Je kan namelijk beter langzaam beginnen dan dat je na 1 maand al moet stoppen vanwege een blessure.

Door te variëren tussen asfalt en zachtere ondergronden bouw je een stevigere spieropbouw in je enkels en knieën op. Hierdoor is het risico voor blessures ook minder.

Hardloopschoenen

Zorg ervoor dat je goede hardloopschoenen hebt. Hardloopschoenen zijn goed wanneer ze een goede demping hebben en stevig om je voet zitten. Wanneer je geen goede hardloopschoenen hebt is er een grotere kans op blessures.

Hardloop schema

Het is verstandig om te beginnen met een hardloop schema. Dit helpt namelijk met het beste resultaat en houd je gemotiveerd om je doelen te halen. Op internet kan je verschillende hardloop schema’s vinden voor jouw niveau en doel. Wanneer je graag de touwtjes in handen wil hebben, kan je ook een eigen schema maken. Kijk bijvoorbeeld wat anderen doen en geef er een eigen draai aan.

Duurloop

Wanneer je doel is om af te vallen kan je het beste meer focussen op duurloop. Met duurloop probeer je steeds langere afstanden af te leggen. Je kan dit trainen door middel van intervallen. Dit zijn kortere stukjes op hoge snelheid met rust tussendoor. Zo bouw je namelijk een betere conditie op en kan je het duurloop langer volhouden.

 

 

 

Back To Top